כל תקופה אנחנו דנים איזה לחם הכי בריא?
חלפו הימים שקנינו חצי לחם שחור או לבן במכולת השכונתית.
אני זוכרת ימים ששלחו אותי......והייתי חופרת בלחם הטרי......
חברת השפע נותנת אותותיה גם בלחם.
מחלקת הלחם מאפשרת לנו לבחור בין עשרות סוגים. בנוסף קמו במהלך השנים בתי לחם אקסלוסיביים.
היו ימים שטענו שהלחם הכי בריא הוא מלא, אח"כ שיפון.
עכשיו מככב לחם הכוסמין.
רבים טעו לחשוב שזה קשור לכוסמת.
מי אתה הכוסמין??????
ויקיפדיה - כֻּסְמִין או חיטת הכוסמין (שם מדעי: Triticum spelta) היא מין חיטה, ששימש כמזון בסיסי בחלקים של המזרח התיכון ואירופה מתקופת הברונזה עד ימי הביניים, עד שפינה את מקומו לחיטת הלחם (Triticum aestivum), שאותה קל יותר לגדל ולעבד. אחוז החלבון (גלוטן) בכוסמין גבוה מאשר בחיטת הלחם אך ריכוז הגלוטנין נמוך יותר[1], אחוז הסיבים התזונתיים נמוך מאשר בחיטת הלחם, ואחוז הוויטמינים דומה, אם כי בוויטמינים שונים. [2]
בהלכה היהודית הכוסמין נמנה עם חמשת מיני דגן, שנקבעו להם דינים מיוחדים. אולם הכוסמין שבהלכה אינו המין הקרוי בשם זה כיום (אשר לא היה מוכר בארץ ישראל בעת העתיקה), אלא כנראה חיטת אמר (אנ') (Triticum dicoccum) המכונה גם אם החיטה, היה בשימוש בארץ ישראל עוד לפני תקופת בית ראשון. צמחי בר של זן קדום זה התגלו על ידי אהרון אהרונסון באזור ראש פינה בתחילת המאה ה-20 כחלק ממחקרו הבוטני, באמצעותו קבע גם שהיא המין ממנו בויתה החיטה.
על-אף הדמיון בשם, הכוסמין אינו קרוב משפחה ואינו דומה לכוסמת.
יעל גרטי - YNET מוצאו של הכוסמין (Spelt) ספק באיראן, ספק בדרום מזרח אירופה לפני 7,000 שנים. בעבר שימשו גרגרי הכוסמין כמתנה לאלי הפריון, בשאיפה ליבולים שופעים. הכוסמין הפך פופולארי באירופה, במיוחד בגרמניה, באיטליה, בשוויץ ובאוסטריה. בתחילת המאה ה-20 החוואים האמריקאים הפנו עורף לכוסמין, הקשה לגידול, והשקיעו בפיתוח זני חיטה מתקדמים. ב-1987 החלה אחת החברות בארה"ב להפיץ מחדש את גרגרי הכוסמין ובשנתיים האחרונות כוכבם דרך והם אף מככבים במסעדות נחשבות.
צורתם של גרגרי הכוסמין מוארכת, צבעם חום ובבישול נחשף טעמם האגוזי ומרקמם המעט צמיגי. לדברי הנטורופתית קירה לוי, הכוסמין עשיר בחלבון, בסיבים תזונתיים, בוויטמינים (כגון ויטמיני B, ניאצין, מנגן ונחושת) ומינרלים. תכולת הגלוטן פחותה מאשר בחיטה ולכן הוא פחות אלרגני אך הוא עדיין, למרבה הצער, אסור לחולי צליאק. הניאצין שבכוסמין מסייע באיזון רמות השומנים בדם ויש הטוענים כי הכוסמין יעיל במיוחד לסובלים ממיגרנות, על שום תכולת וויטמין B2 הגבוהה שבו. הכוסמין, כמו כל דגן מלא, עשוי לסייע במניעת טרשת עורקים ובשמירה על שלמות כלי דם. בזכות תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה הוא מסייע בחילוף החומרים ואף מתאים לדיאטה, בשל אינדקס גליקמי נמוך-בינוני (לגרגרי כוסמין אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר ללחם מקמח כוסמין). הכוסמין עמיד למדי מפני חרקים ולכן מצריך פחות ריסוס, שפירושו פחות רעלים במזון שלכם.
תודה על המידע ועל המתכון
השבמחק